Dansk Standard har udgivet en guide, der skal hjælpe din virksomhed med at bruge standarder til at blive mere omstillingsparate, så I ikke står på hælene, når uforudsete hændelser såsom inflation, energikrise, cyberangreb m.m. pludselig opstår. Modstandsdygtige virksomheder har et konstant fokus på forandringer, der kan ændre virksomhedens vilkår og er klar at omfavne nye tendenser og tilpasse sig ændringer i markedet. Det gælder lige så vel mindre virksomheder som de store.
I en modstandsdygtig virksomhed har ledelsen fokus på, at virksomheden kan håndtere både aktuelle krisesituationer og langsigtede forandringer, uden at blive overhalet af konkurrenterne. Det kræver, at man kender sin egen forretning og har nogle gode interne processer.
En virksomhed kan styrke sin modstandsdygtighed med hjælp fra standarder. Særligt ledelsesstandarder, som har fokus på at hjælpe virksomheder med at implementere og løbende evaluere gode arbejdsgange, der kan understøtte virksomhedens forretning.
5 grunde til, at standarder kan styrke din virksomheds modstandsdygtighed
En nordisk undersøgelse fra 2018 viser, at når virksomheder arbejder med standarder, er det med til at styrke virksomhedens modstandsdygtighed. Standarder styrker bl.a. modstandsdygtigheden, fordi:
- – standarder kan hjælpe med at forankre en ledelseskultur, der har fokus på modstandsdygtighed.
- – virksomheder, der bruger standarder, klarer sig bedre på markedet, da virksomhedens produkter eller services bliver af højere kvalitet
- – virksomheden får forbedret deres markedsadgang og oplever færre ulykker og fejlproduktion.
- – virksomheder kan bruge standarder til at dokumentere deres indsats på en række forskellige områder over for kunder, samarbejdspartnere og leverandører
- – standarder er baseret på best practice og er et internationalt anerkendt fælles sprog, der gør det lettere for virksomheder at samarbejde i en globaliseret verden.
Lad standarder hjælpe dig til succes
Standarder er udviklet af eksperter, fagpersoner, virksomheder og organisationer og anses som best practice nationalt og internationalt. Virksomheder, der følger standarden for robusthedsledelse ISO 22301, har f.eks. klaret sig bedre igennem uforudsete hændelser, da den bl.a. anviser, hvordan man bør opbygge en beredskabsplan.
For at hjælpe virksomheder i gang med at blive mere modstandsdygtige, har Dansk Standard med støtte fra Erhvervsstyrelsen udgivet en guide. Guiden gennemgår trin for trin de vigtigste overvejelser og tiltag, virksomheder kan implementere, samt giver et indblik i de vigtigste standarder for modstandsdygtighed indenfor følgende områder:
- – fortsat drift under kriser
- – forsyningskæder
- – cyber- og informationssikkerhed.
Formålet med guiden er at give SMV’er et overblik over de brugbare værktøjer, der allerede findes i eksisterende standarder, og som kan hjælpe virksomhederne med at øge deres modstandsdygtighed på forskellige områder samt deres viden, kompetenceniveau og beredskab.
Guiden giver vejledning til, hvad man skal overveje for at vurdere og identificere sin egen virksomheds modenhed og risici. Desuden giver guiden en række forskellige værktøjer og redskaber fra relevante standarder samt konkrete eksempler på, hvordan virksomheden kan arbejde med eller finde inspiration i standarderne.
Guiden er udviklet i samarbejde med Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, Alexandra Instituttet samt Modstandsdygtig.DK.